Geschikt voor
Basisschool Kinderopvang
NULL
Gepubliceerd op 20 augustus 2020 Leestijd 3 min.

Slim aan de slag

Duik met je groep onder water in de wereld van de walvis!

Met deze AR lessenserie voor kinderen van 3 tot 13 jaar haal je een levensechte walvis in jouw groep. De lessen zijn opgedeeld in leeftijdsgroepen. De jongste kinderen (3 tot 7 jaar) maken kennis met Willem de Walvis, de kinderen van 6 tot 10 jaar leren over de trektochten van walvissen en de ‘walvis-kraamkamer’ bij Zuid-Afrika en de oudste kinderen van 9 tot 13 jaar leren over walvissen en hun bedreigingen.

Elke les is opgebouwd uit drie onderdelen:

  1. Het activeren van voorkennis en het opdoen van nieuwe kennis (interactieve PowerPoint presentatie)
  2. Het ervaren en leren over de lichaamsbouw van een levensechte walvis (Augmented Reality)
  3. Het verwerken van de opgedane kennis met verwerkingsopdrachten.

Uniek aan deze lessen zijn de interactieve PowerPoint en de Augmented Reality omgeving. De PowerPoint speelt vanzelf af, zodat de kinderen zelfstandig de PowerPoint kunnen bekijken op hun tablet of laptop. Je kunt de PowerPoint natuurlijk ook afspelen op het digitale schoolbord. Het lijkt alsof je een interactief voorleesboek bekijkt; een voice-over geeft bij elke afbeelding informatie. De AR omgeving geeft de kinderen de mogelijkheid een levensechte walvis van dichtbij te bekijken!

We hebben drie complete AR lessen voor je klaarstaan die passen bij het onderwerp ‘walvissen’.

  • De lessen sluiten aan bij kerndoelen van het SLO.
  • Je ontvangt een handleiding met een duidelijke uitleg, zodat je eenvoudig een AR les kunt verzorgen.
  • De kinderen doen kennis op over het onderwerp met de interactieve presentatie. Deze presentatie kunnen de kinderen zelfstandig doorlopen op hun laptop of tablet. Je kunt er ook voor kiezen om een boeiende walvisles te geven via het digibord.
  • De kinderen beleven het onderwerp in 3D via AR.
  • De kinderen verwerken de informatie door creatieve en speelse verwerkingsopdrachten.

Willem de Walvis (3 t/m 7 jaar)

De interactieve PowerPoint lijkt wel een luisterboek! De kinderen horen een spannend verhaal op rijm over schatkisten en walvissen. Ondertussen zien ze prachtige animaties en afbeeldingen die passen bij het verhaal.

In de AR omgeving kunnen de kinderen een levensechte walvis van alle kanten bekijken. Klik maar op de schattige, felgekleurde visjes rondom de walvis en luister naar meer informatie over de walvis!

De Walvis (6 t/m 10 jaar)

De kinderen halen hun voorkennis op en leren meer over walvissen tijdens de interactieve PowerPoint presentatie. Wist je dat de meeste walvissen elk jaar heen en weer trekken tussen de zeeën en oceanen bij de polen en de evenaar? En waarom wordt de ondiepe zee bij Zuid-Afrika ook wel de walviskraamkamer genoemd? De kinderen kunnen het je na de PowerPoint presentatie vertellen!

In de AR omgeving kunnen de kinderen een levensechte walvis van alle kanten bekijken. Klik op de visjes rondom de walvis en luister naar meer informatie over de walvis!

Walvissen (9 t/m 13 jaar)

Dat een walvis, walvis heet, is eigenlijk een beetje gek. De walvis is namelijk helemaal geen vis, maar een zoogdier! De kinderen leren tijdens de interactieve PowerPoint presentatie meer over de eigenschappen van walvis en walvissoorten. De walvis is een belangrijk dier in ons ecosysteem, maar wordt bedreigd door invloed van mensen. In de PowerPoint presentatie wordt hier aandacht aan besteed.

In de AR omgeving kunnen de kinderen een levensechte walvis van dichtbij bekijken. Voice-overs in de AR omgeving geven meer informatie over de bouw van de walvis.