Gepubliceerd op 15 december 2021 Leestijd 3 min.
Geschikt voor
Basisschool Voortgezet Onderwijs
NULL
Gepubliceerd op 15 december 2021 Leestijd 3 min.

Slim aan de slag

Dringende waarschuwing voor beveiligingslek

De afgelopen week was er in de media veel aandacht voor de waarschuwing van het Nationaal Cyber Security Centrum NCSC over een potentieel beveiligingslek. In deze blog lees je meer over dit beveiligingslek en wat dit voor de ICT op jouw school betekent.

Beveiligingslek Apache Log4j

De veelgebruikte software met de naam Apache Log4j, die wordt gebruikt voor het bijhouden van digitale logboeken, blijkt een beveiligingslek te bevatten. Deze software registreert welke gebruikersnamen inloggen op een website. Het deel van de software met daarin de rechten blijkt helaas eenvoudig toegankelijk voor cybercriminelen. Hier kan misbruik van worden gemaakt door bijvoorbeeld het gijzelen van je computersystemen of door het installeren van illegale software zonder dat je dit in de gaten hebt. 

Wat betekent dit voor de ICT op jouw school? 

De afgelopen dagen hebben wij de impact op ons eigen platform onderzocht. Hieruit blijkt dat twee software producten op ons platform enige kwetsbaarheden bevatten. Daarom hebben wij deze voorzien van diverse aanpassingen en beveiligingsupdates. Hiervoor hoef je verder niets meer te doen. 

Wil je weten welke software nog meer kwetsbaar kan zijn bij gebruik van Apache Log4j software, bekijk dan lijst die het NCSC heeft samengesteld. Ga voor meer informatie naar het nieuwsbericht op nu.nl en/of lees het bericht van Kennisnet over de gevolgen voor het onderwijs. 

Heb je nog vragen over dit bericht of de veiligheid van de ICT op jouw school? 

Neem dan contact op met onze infodesk via 088-4101020.