Gepubliceerd op 4 mei 2020
Leestijd 5 min.

Ook na de Corona-periode is de videocamera onmisbaar in de klas.

De scholen gaan helaas nog niet op de vertrouwde manier open. Dagelijks mag maar de helft van alle leerlingen aanwezig zijn. Dat vraagt om creatieve en innovatieve oplossingen. De videocamera is zo’n handige oplossing die op dit moment uitstekend in te zetten is voor onderwijs op afstand. Dankzij een video-stream-set kun je op afstand de leerlingen prima instructies geven en begeleiden. Zeker als je daarbij ook het scherm van je digibord/touchscreen deelt.

Ook van meerwaarde na de Corona-periode

Is een handige video-stream-set ook na de Corona-periode goed in te zetten?  Zeker, denk maar aan het maken van instructiefilmpjes of presentaties. Of het nu gaat om de uitleg van een rekenprobleem, spellingsuitleg of een vouwinstructie, de videocamera is er bij uitstek geschikt voor. Om de juiste didactische keuzes te maken bij de inzet van instructiefilmpjes, adviseren wij je om hiervoor de bijpassende training te volgen.

Video Interactie Begeleiding

Daarnaast is de camera ook uitstekend in te zetten bij Video Interactie Begeleiding. Dé manier om als leerkracht op je eigen handelen te reflecteren. Door middel van de videobeelden kijk je terug op je eigen didactisch en pedagogisch handelen als je voor de groep staat. Ook kunnen onze onderwijsadviseurs samen met de leerkracht de onderwijsleersituatie analyseren. We bekijken op welke manier zijn of haar handelen invloed kan uitoefenen op het functioneren van een leerling.

Op afstand toch aanwezig in de klas

En wat dacht je van de inzet van de camera bij kinderen die aan huis gebonden zijn? Zo kunnen bijvoorbeeld langdurig zieke leerlingen toch meedoen met de les. Ze kunnen alles prima volgen en interactie hebben met de docent en hun vriendjes en vriendinnetjes in de klas.

De eindmusical, iedereen kan meegenieten

De eindmusical komt er aan, maar helaas zonder publiek in de zaal dit jaar. Om samen met de leerlingen de eindmusical toch op te kunnen voeren, kan uiteraard de camera uitstekend ingezet worden om een livestream tot stand te brengen. Op deze manier kan het afwezige publiek toch thuis genieten van het prachtige optreden.

Meerdere locaties

Vele scholen bestaan uit meerdere locaties. Met een camera op iedere locatie kun je de start van de vergadering samen doen. Als directeur kun je op deze manier centraal de belangrijke punten meegeven en het daarna overlaten aan de locatieleiders.

Net het journaal

De camera is ook leuk en leerzaam om  in te zetten als verwerking van een opdracht. Bijvoorbeeld in combinatie met een greenscreen. De leerlingen presenteren als een soort verslaggever hun opdracht in een omgeving die passend is bij het thema van de les.

Meer tips

De komende weken zullen we hier meer leuke en handige tips over cameragebruik in de klas plaatsen. Blijf ons dus volgen. Heb je zelf een leuke tip of juist een vraag? Dan horen we dat uiteraard graag. Suggesties en vragen kunnen worden gemaild naar dpm@derolfgroep.nl.

Bekijk nu de handige Video Stream Set in onze webshop!

Ga naar de webshop