Gepubliceerd op 15 december 2021 Leestijd 3 min.
Geschikt voor
Basisschool Kinderopvang
NULL
Gepubliceerd op 15 december 2021 Leestijd 3 min.

Slim aan de slag

De Grote Rekendag 2022: doe jij mee?

Op 30 maart 2022 is de Grote Rekendag. Tijdens deze dag gaan de kinderen onderzoekend rekenen. Het thema van de Grote Rekendag 2022 is Bouwavonturen. Meedoen levert niet alleen nieuwe inzichten op, het is ook nog eens heel leuk!

Over de Grote Rekendag 2022

Rekenen staat hoog op de agenda in het basisonderwijs om de rekenresultaten verder te verbeteren. De Grote Rekendag is een initiatief van uitgeverij Malmberg en Universiteit Twente. Alle basisscholen in Nederland en Vlaanderen kunnen hieraan mee doen. Het doel van de Grote Rekendag is om kinderen te laten ervaren dat rekenen leuk is. De Rekendag staat in het teken van onderzoekend leren en speelse opdrachten. Een dag die laat zien dat rekenen meer is dan alleen sommen maken.

Thema Grote Rekendag 2022: Bouwavonturen

Het thema van de 20e editie is Bouwavonturen. Via de website van de Grote Rekendag kun je het boek van de Grote Rekendag bestellen. Het boek staat vol met activiteiten voor leerlingen van groep 1 t/m groep 8. Zo geef je het rekenonderwijs een extra impuls! De publicaties van voorgaande jaren zijn hier gratis te downloaden.

Doe mee!

Bestel nu je boek voor de Grote Rekendag 2022
Je kunt deelnemen door het boek van De Grote Rekendag te bestellen. Nadat je betaald hebt met Ideal, ben je officieel ingeschreven en ontvang je het boek. Het boek is nu te bestellen. Vanaf februari 2022 worden de boeken verstuurd.

Activiteiten rondom het thema Bouwavonturen

Serie – 5x spelen in de bouwhoek als..

De serie ‘5x spelen in de bouwhoek als …’ bestaat uit 10 delen. In ieder deel wordt een beroep beschreven dat zich uitstekend leent voor rollenspel. De spelactiviteiten beschrijven de start van het spelen, doelen rekenen en taal, woordenschat, materialen en een spelbeschrijving. Aansluitend beeldmateriaal en bijlagen maken de spelactiviteiten direct te gebruiken in jouw praktijk. De blokken van de Haagse Set staan centraal bij het spelen en leren. Deze spelactiviteiten sluiten aan bij bouwen en ruimtelijke oriëntatie.

Bestel de serie ‘5x spelen in de bouwhoek als …’ >

Augmented Reality (AR) lessen over bouwen

Door het gebruik van AR plaats je een levensecht 3D model in jouw omgeving. De kinderen lopen er omheen en bekijken het van alle kanten terwijl de hotspots informatie geven.

De lessen bestaan uit drie onderdelen (kennen, ervaren en verwerken).

  • De lessen sluiten aan bij kerndoelen van het SLO.
  • Je ontvangt een handleiding met een duidelijke uitleg, zodat je eenvoudig een AR les kunt verzorgen.
  • De kinderen doen kennis op over het onderwerp met een interactieve presentatie.
  • De kinderen beleven het onderwerp in 3D via AR.
  • De kinderen verwerken de informatie door creatieve en speelse verwerkingsopdrachten.

Huizen bouwen (3 t/m 7 jaar)
De kinderen maken kennis met een bouwplaats waar huizen worden gebouwd. Bouwvakkers bouwen huizen met machines en gereedschap. Eerst de fundering, vervolgens de muren, deuren en ramen. Tenslotte het dak met dakpannen en het huis is klaar. Met Augmented Reality gaan kinderen met de verschillende onderdelen een huis bouwen. De hotspots met audio geven informatie en opdrachten.

Bestel de les over Huizen bouwen >

Bruggen bouwen (6 t/m 10 jaar)
Hoe overbrug je een sloot of rivier? Inderdaad, dat kan met een brug. Bruggen worden ontworpen door een architect en gebouwd door bouwvakkers. Om bruggen stevig te kunnen maken, worden bepaalde constructies gebruikt, bijvoorbeeld driehoeken en bogen. Met Augmented Reality plaatsen de kinderen een houten wiebelige brug en een stevige stalen brug in hun groep. De hotspots met audio geven informatie en opdrachten.

Bestel de les over Bruggen bouwen >

Electrische auto’s (9 t/m 13 jaar)
Auto’s zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Elektrische auto’s winnen steeds meer terrein op de automarkt. Ook kinderen komen in aanraking met elektrische auto’s. Welke verschillen zijn er tussen elektrische auto’s en auto’s met een verbrandingsmotor? Met Augmented Reality plaatsen kinderen onderdelen van een elektrische auto in de groep en zetten de auto in elkaar. De hotspots met audio geven informatie en opdrachten.

Bestel de les over Elektrische auto’s >

Bouwhoek groot materiaal

Bekijk ons assortiment aan groot materiaal voor in de bouwhoek in de webshop.

 

Jeroen Rougoor

Jeroen Rougoor

Export Manager Caribbean

Als Export Manager Caribbean is Jeroen nauw betrokken bij de onderwijsinhoudelijke ontwikkeling op de scholen in de Caribbean. Doordat hij zeer regelmatig op de Caribische eilanden aanwezig is, weet hij wat er speelt en welke vragen er zijn over het onderwijs en de ontwikkeling hiervan. Hij brengt graag een bezoek aan jouw school om in gesprek te gaan over onderwijsontwikkelingen en te kijken hoe we hier samen met ons hart voor leren stappen in kunnen nemen. Jeroen denkt mee vanuit zowel het leraren- directeur- en bestuur perspectief.

Meld je aan voor de educatienieuwsbrief van de Caribbean