Gepubliceerd op 13 augustus 2019 Leestijd min.
Geschikt voor
Basisschool Kinderopvang
NULL
Gepubliceerd op 13 augustus 2019 Leestijd min.

Blog

AVG: beveilig je smartphone

De smartphone wordt ook door onderwijsprofessionals steeds meer gebruikt. Je ontvangt je mail erop, kunt ermee naar je Google Drive of OneDrive en het leerling administratie systeem is via de smartphone benaderbaar.

Maar is dit, sinds de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) nog wel veilig? Wat kun je er zelf aan doen om je smartphone beter te beschermen en daarmee de privacy van je leerlingen.
Met deze tips is jouw smartphone een stuk beter beschermd:

  • Voorzie je smartphone van een pincode/vingerafdruk/irisscanner/face-id. Uiteraard kies je een pincode of patroontje die niet voor de hand liggend is. Maak je gebruik van een patroon, maak dan geregeld je scherm schoon, anders is het patroon eenvoudig af te lezen van je telefoon. Dit is steeds vaker niet voldoende, maar zeker wel de eerste stap.
  • Zorg er voor dat je smartphone en je apps altijd up-to-date zijn. Naast dat er tijdens de update allerlei nieuwe features meekomen, zorgt de update er ook voor dat je beter beveiligd bent tegen nieuwe beveiligingsproblemen.
  • Maak, als je met persoonsgegevens aan de slag gaat, geen gebruik van openbare wifi-netwerken zonder wachtwoord. Deze netwerken zijn zeer eenvoudig te hacken, waardoor simpel te volgen is wat jij op je telefoon uitvoert.
  • Steeds vaker zien we dat Google Maps op de smartphone gebruikt wordt als navigatie en dat Spotify via de bluetooth verbinding over de luidsprekers van de auto wordt afgespeeld. Zet ze na gebruik ook weer uit. De Locatievoorziening en Bluetooth blijven je volgen, ook als je het niet in de gaten hebt.
  • Weet jij welke apps je toestemming hebt gegeven tot bepaalde gegevens of mogelijkheden? Wees daar heel kritisch op. Is het echt nodig? Als je naar de privacy instellingen op je smartphone gaat kun je precies zien welke app welke machtigingen heeft.
  • Veel leerkrachten maken met de eigen smartphone foto’s van schoolactiviteiten. Daar staan dan logischerwijs ook leerlingen op. Wat ga je met deze foto’s doen? Waar blijven deze foto’s? Komen ze automatisch in de iCloud of Google Foto’s te staan? Is daar toestemming voor gegeven door de ouders? Natuurlijk is het leuk om van schoolactiviteiten foto’s te hebben, maar ga hier bewust en goed mee om.
Jeroen Rougoor

Jeroen Rougoor

Export Manager Caribbean

Als Export Manager Caribbean is Jeroen nauw betrokken bij de onderwijsinhoudelijke ontwikkeling op de scholen in de Caribbean. Doordat hij zeer regelmatig op de Caribische eilanden aanwezig is, weet hij wat er speelt en welke vragen er zijn over het onderwijs en de ontwikkeling hiervan. Hij brengt graag een bezoek aan jouw school om in gesprek te gaan over onderwijsontwikkelingen en te kijken hoe we hier samen met ons hart voor leren stappen in kunnen nemen. Jeroen denkt mee vanuit zowel het leraren- directeur- en bestuur perspectief.