Gepubliceerd op 7 april 2021
Leestijd 5 min.

Wanneer je heerlijk in de stad wandelt of winkelt, valt het je soms op dat ergens tussen twee tegels een bloemetje groeit of er vliegt een duif voorbij. Je realiseert je dat ook in de stad natuur aanwezig is. Met deze Augmented Reality (AR) lessen leren kinderen over natuur in de stad: planten en dieren.

Door het gebruik van AR plaats je een levensecht 3D model in jouw omgeving. De kinderen lopen er omheen en bekijken het van alle kanten terwijl de hotspots informatie geven.

AR lessen over natuur

We hebben zes complete AR lessen voor je klaarstaan over de natuur. De lessen bestaan uit drie onderdelen (kennen, ervaren en verwerken).

  • De lessen sluiten aan bij kerndoelen van het SLO.
  • Je ontvangt een handleiding met een duidelijke uitleg, zodat je eenvoudig een AR les kunt verzorgen.
  • De kinderen doen kennis op over het onderwerp met een interactieve presentatie. Deze presentatie kunnen de kinderen zelfstandig doorlopen op hun laptop of tablet. Je kunt er ook voor kiezen om een boeiende les te geven via het digibord (tip: bijvoorbeeld tijdens een eetmoment).
  • De kinderen beleven het onderwerp in 3D via AR.
  • De kinderen verwerken de informatie door creatieve en speelse verwerkingsopdrachten.

In het park (3 t/m 7 jaar)

Een park is een fantastische plek om te genieten van natuur in de stad. Kinderen spelen en leren over bloemen, planten en dieren. Ook volwassenen genieten van de natuur in het park. In deze les maken de kinderen kennis met een meisje dat met haar moeder naar het park gaat. Met Augmented Reality duiken de kinderen onder water om een waterlelie te onderzoeken.

Bestel de les over Natuur in de stad – In het park >

Duiven (3 t/m 7 jaar)

In de stad vind je huizen, grote gebouwen, wegen, straten én mensen. Toch zijn er ook veel dieren te vinden. Deze les gaat over de duiven in de stad. Prachtige vogels die in groepen leven en wonen op bijzondere plekjes in de stad. Ze bouwen er hun nesten en voeden hun kleintjes op. Maar duiven zorgen ook voor overlast. Met Augmented Reality staan de kinderen letterlijk tussen de duiven en leren ze over de lichaamsdelen van duiven.

Bestel de les over Natuur in de stad – Duiven >

De eikenboom en eikenprocessierups (6 t/m 10 jaar)

Je kent ze vast wel: de eikenprocessierupsen. Deze rupsen leven in eikenbomen, ze lopen voortdurend ‘in processie’ over de takken op zoek naar voedsel. De brandharen van deze rupsen zijn vervelend voor mensen als je ze op je huid krijgt. Daarom zie je in het voorjaar vaak rood wit lint om de stam van de boom. Met Augmented Reality plaatsen de kinderen een grote eikenboom in hun groep en leren de boom herkennen op uiterlijkheden.

Bestel de les over Natuur in de stad – De eikenboom en eikenprocessierups >

Katten (6 t/m 10 jaar)

De stad bestaat niet alleen uit steen en beton. Planten en dieren leven overal in de stad. Dieren vinden makkelijk voedsel en passen zich aan om te overleven in de stad. In Nederland leven heel veel katten in de stad. De kinderen maken kennis met Rafi, de stadskat. Hij vertelt over zijn leven in de stad. Met Augmented Reality plaats je 3 katten in de ruimte en leren de kinderen over de verschillende lichaamsdelen van de kat.

Bestel de les over Natuur in de stad – Katten >

Flora en fauna (9 t/m 13 jaar)

De kinderen nemen een kijkje in Amsterdam, de hoofdstad van Nederland. Een journalist, plantenonderzoeker en stadsbioloog geven informatie over het belang van natuur in de stad. Sommige planten zorgen voor verkoeling in de stad. Dieren passen hun gedrag aan om te leven in een omgeving met minder natuur. Met Augmented Reality plaatsen kinderen een rij grachtenpanden in hun omgeving en leren ze de natuur in dit deel van Amsterdam te onderzoeken.

Bestel de les over Natuur in de stad – Flora en fauna >

Ratten (9 t/m 13 jaar)

In de stad leven verschillende dieren zoals ratten. De kinderen maken kennis met Anna, een rat uit de stad. Anna vertelt over haar leven in de stad. Ratten leven in riolen en zijn echte voedselspeurneuzen. Helaas veroorzaken ze ook overlast voor de mensen die in de stad wonen; ze knagen spullen kapot, verspreiden ziektes en planten zich heel snel voort. Met Augmented Reality plaatsen kinderen een rat voor zich en leren over de verschillende lichaamsdelen.

Bestel de les over Natuur in de stad – Ratten >

Meer weten over onze AR lessen?

Bekijk de video.

AR-lessen

Ontdek Augmented Reality

Ontdek de natuur in het park

Bestel de AR les - In het park

Leer over de lichaamsdelen van duiven

Bestel de AR les - Duiven

Plaats een grote eikenboom in de groep

Bestel de AR les - Eikenboom en processierups

Leer over de lichaamsdelen van een kat

Bestel de AR les - Katten

Ontdek het belang van natuur in de stad

Bestel de AR les - Flora en fauna

Leer over de lichaamsdelen van een rat

Bestel de AR les - Ratten