Gepubliceerd op 13 november 2020 Leestijd 4 min.
Geschikt voor
Basisschool
NULL
Gepubliceerd op 13 november 2020 Leestijd 4 min.

Slim aan de slag

5 tips om jouw leerlingen met plezier aan het lezen te krijgen

Lezen is heel belangrijk voor kinderen. Het vergroot de woordenschat, het werkt ontspannend en het stimuleert de verbeelding. Kortom, het is ontzettend goed voor kinderen om boeken te lezen. Maar steeds minder kinderen lezen met plezier en ook de laaggeletterdheid is in de afgelopen jaren schrikbarend gestegen. Met deze 5 tips van Blink krijg je jouw leerlingen weer aan het lezen!

 • Binge lezen

  Om een betere lezer te worden, moet je in een bepaalde concentratie en beleving komen. Even vijf minuten tussendoor lezen, werkt jammer genoeg niet. Daar heb je echt wel een half uur voor nodig. Het maakt eigenlijk niet uit wat de kinderen lezen, zolang ze het maar boeiend vinden. Zorg daarom voor een rijke leesomgeving waarin de leerlingen veel keuze hebben wat ze mogen lezen. Tijdschriften, strips, heerlijke boekenseries zoals Dolfje Weerwolfje en Leven van een lozer of verhalen over gamers. Maar denk ook aan audioboeken en films (met ondertiteling).

 • Geef het goede voorbeeld

  Ga zelf ook lekker lezen als de leerlingen aan het vrij lezen zijn. Leesvoer waar jij blij van wordt. Dat hoeft echt geen zware literatuur te zijn. Als je er maar van geniet en dat uitstraalt. Even hardop lachen om een grappige passage of misschien zelfs nagelbijten om een spannende scène. Daar worden je leerlingen ook vast nieuwsgierig van. En zo laat je zien dat lezen iets fijns is.

 • Lees voor

  Voorgelezen worden is één van de meest effectieve manieren om zelf een betere lezer te worden. Samen met de leerlingen ontdek je hoe fijn het is om te lezen. Je kunt tussendoor samen over het boek praten en zo actief bezig zijn met wat je hebt gelezen. Ook kan je een boek voorlezen van een iets hoger niveau dan de meeste kinderen gewend zijn. Dit vergroot hun woordenschat. En stop niet met voorlezen als je leerlingen zelf goed kunnen lezen, maar lees ook in groep 8 nog voor. 

 • Volg de interesses

  Heb je een leerling die lezen echt niet leuk vindtGa dan samen kijken naar onderwerpen waar de leerling blij van wordt. Houdhij of zij van voetbal of games? Zorg voor bladen en boeken over die onderwerpen in de klas. En laat je daarbij ook niet leiden door het niveau van boeken. Als de leerling een moeilijk boek leuk vindt, laat het hem lezen. Ook al snapt hij nog niet alles van wat hij leest. Films van Disney en games van Nintendo zijn juist zo verslavend voor kinderen omdat er allerlei raadselachtige en moeilijke dingen in zitten die ze nog niet snappen.

 • Actief bezig zijn met wat je leest

  Als je samen een tekst of boek leest, zorg er dan voor dat leerlingen er actief mee aan de slag gaan: laat ze met elkaar praten, opdrachten maken en vragen stellen die ze zelf relevant vinden. Zo ontdekken ze dat iedereen anders denkt en dat iedereen iets anders opvalt tijdens het lezen. Wie actief bezig is met lezen, wordt vanzelf een betere lezer. 

Het nieuwe lezen

Wil je je graag verder verdiepen in het onderwerp? In het speciaal door Blink ontwikkelde boek ‘Succesverhaal: Ontdek Het nieuwe lezen’ zijn alle belangrijke feiten en inzichten over Het nieuwe lezen gebundeld. Met onder andere een exclusief artikel van emeritus hoogleraar psychologie Jelle Jolles, over de redenen waarom lezen zo belangrijk is voor onze ontwikkeling als mens, columns van bekende schrijvers en interviews met leraren, leerlingen en experts. Je kunt het boek  gratis aanvragen.