Gepubliceerd op 01 oktober 2020 Leestijd 3 min.
Geschikt voor
Basisschool Kinderopvang
NULL
Gepubliceerd op 01 oktober 2020 Leestijd 3 min.

Slim aan de slag

5 gratis digitale herfsttips

De zon staat precies boven de evenaar, het is weer herfst! Prachtige kleuren, de geur van rottende bladeren en allerlei mooie planten en dieren om je heen. De regen en de wind zorgen er voor dat het buiten echt guur kan aanvoelen. De hoogste tijd dus… om naar buiten te gaan! Jassen aan, laarzen aan en mobieltjes mee! Mobieltjes mee? Zeker weten, want met de mobieltjes in de hand worden jouw leerlingen echte biologen.

Deze keer 5 tips die laten zien dat natuuronderwijs en digitale geletterdheid uitstekend samen gaan! 

Tip 1: SpiderSpotter 

Als er een dier is waarbij je direct aan de herfst moet denken dat is het wel de spin. De universiteit van Gent heeft een prachtige app laten ontwikkelenDe SpiderSpotter. 

De app is beschikbaar voor Apple en Android en maakt onderdeel uit van het SpinCity project. Er wordt zelfs een handige SpinSpotter kaart ter download aangeboden. Fotografeer de spin met de app en observeer hoe de spin er uit ziet. Daarna kun je de spin en het web via de website eenvoudig determineren. De vindplaats met de foto worden gepubliceerd op deze website. Zo zet je de spin op de kaart! En lever jij met je leerlingen de input voor het onderzoek waar zij mee bezig zijn.  

Tip 2: Paddenstoelen determineren 

Via de website van Flora Europa kun je heel mooi paddenstoelen determineren. Door de kleine stapjes die de site aanbiedt moet je de paddenstoel of zwam echt goed observeren. Denk aan vorm, kleur, oppervlakte, sporendragers enzovoort.  

Laat de leerlingen de gevonden paddenstoelen of zwammen fotograferen en daarna via deze website op school determineren. De database beschikt over meer dan 800 paddenstoelen.  

Tip 3: iNaturalist 

iNaturalist is een prachtige app, beschikbaar voor Apple en Android. Verken, determineer en deel je waarnemingen. Zowel voor planten als voor dieren. Alles bij de hand in één app. Na het aanmaken van een gratis account kun je aan de slag. De app geeft je de top-10 suggesties op basis van de foto en de locatie. Jouw bijdrage wordt gedeeld met wetenschappers. Een prachtige manier om leerlingen de natuur rondom de school te leren kennen en er beter naar te laten kijken.
Deze app is een initiatief van o.a. National Geographic. 

Tip 4: Dierenzoeker 

Wat een leuke en simpele app is Dierenzoeker. De meeste dieren die rondom school en huis voorkomen, determineer je super eenvoudig met deze gratis app.
Leerlingen beantwoorden vragen en komen er op die manier achter welk dier ze gevonden hebben.  

De app is beschikbaar voor Apple en Android. 

Tip 5: Seek

Tot slot de mooiste van de vijf appsSeek! 

Seek is wederom een app van iNaturalis en maakt gebruik van Kunstmatige Intelligentie, ook wel AI genoemd. Je hebt een plant of dier gevonden. Je laat de app er via de camera van je smartphone of tablet naar kijken en in no-time heb je antwoord op al je vragen over dit dier of deze plant. Wat Shazam doet met muziek, doet deze app met de flora en fauna om ons heen. Geweldig!
De app is beschikbaar voor Apple en Android.