NULL

Magda: Spelen wérkt

Het spel als leidraad

Spelend leren, lerend spelen: het komt op school nog wel eens in het gedrang. Magda Jacobs heeft meer dan dertig jaar spelontwikkelervaring en wijs geworden door theorie én praktijk weet ze wat spel kan doen voor de ontwikkeling van kinderen. Maak kennis met Magda.

Vragen? Stuur Magda gerust een e-mail!

Ik ben Magda Jacobs en ik bedenk en ontwikkel educatieve speel-leermaterialen. Dit doe ik al meer dan dertig jaar en het boeit me nog steeds. Niet dat ik een fervent spelletjesliefhebber ben hoor. Ik ben wel ongelooflijk geïnteresseerd in mechanismen: hoe dingen werken en hoe je daarmee samenhangend iets kan oplossen. Niet denken in problemen – maar redeneren en handelen vanuit een onuitputtelijke bron aan mogelijkheden en oplossingen. Dát is waar het bij spelontwikkeling om draait.

 

Ik ben creatief en wie creatief is, wil graag dingen in de wereld zetten. In mijn geval zijn dat dus spellen, educatieve spellen die hun plaats vinden in een internationale markt. Dit bijzondere vak, waarvoor geen opleiding bestaat, leer je door naar kinderen te kijken, door samen met kinderen te spelen, door je te verdiepen in de ontwikkelingspsychologie en onderwijssystemen – maar bovenal door je oprechte interesse in de ontwikkeling en het ‘zijn’ van een kind.

Als ontwerper voor een internationale markt moet ik rekening houden met de diverse curricula in de verschillende landen. Ik ga op zoek naar overeenkomsten en gemeenschappelijke elementen en ik zorg dat ik op de hoogte blijf van de behoeften en trends in het onderwijs.

Beeldtaal is gelukkig universeel! Ik vind het belangrijk om daarbij stereotypen te vermijden. Ook wil ik roldoorbrekend werken en man en vrouw, vader en moeder in een hedendaagse situatie afbeelden met respect voor het culturele gegeven.

Als ik spellen ontwerp wil ik dat er in het spel dat kinderen samen gaan spelen een uitdaging zit voor een kind dat sneller kan denken. Verder zorg ik ervoor dat wat aan bod komt niet altijd het meest voor de hand liggende is, maar dat het kinderen juist uitdaagt. Bovendien moet ieder kind kunnen meespelen, ongeacht het niveau. Je leert immers ook door af te kijken van hoe een ander het doet. Zo ontdek je nieuwe strategieën, andere denkwegen. Je kan met spellen heel veel kanten op en dat maakt het boeiend, voor mezelf als ontwerper én voor de leerkracht.

Wat ik al die jaren zelf heb ervaren, is dat kinderen via spel altijd in staat waren om iets te begrijpen dat ze eerst niet konden begrijpen. Een spelvorm is dus een onbetwiste goede manier om kennis bij te brengen.

Naast ontwerper ben ik ook auteur van boeken die een hulp kunnen zijn voor de leerkracht bij moeilijke thema’s als tafels, tijd of schrijven. Ik ben creatieve therapeut en begeleid kinderen met diverse leermoeilijkheden in mijn eigen praktijk. Ook daar zal ik altijd met kinderen spelen. Een spel om hen te doen ontspannen, om hen te laten lachen, om hen snel te laten redeneren, om hen uit te dagen, om hen uitdrukking te laten geven aan emoties, om hun onverwachte inzichten te geven, om hen faalangst te laten overwinnen, om hen zelfvertrouwen te geven. Spel werkt, dat is mijn motto.

Spelend leren of lerend spelen, op school komt het vaak in het gedrang en ligt de nadruk te veel op prestaties en de cognitieve ontwikkeling. Jammer is dat, te meer omdat de ontwikkelingspsychologie ons leert dat de activiteiten van jonge kinderen een spelkarakter hebben.

Met veel plezier en passie draag ik bij aan de totstandkoming van de Rolf-ontwikkelingsmaterialen. Materialen die een gelijkwaardige plaats verdienen tussen andere activiteiten!

En… in elke editie van Mail van Lotje probeer ik een stukje passie voor mijn vak over te dragen. Te beginnen in deze eerste editie, met een artikel over Lettervormen.

Ontwikkelingsmaterialen van Rolf

Al meer dan een eeuw maken wij onze eigen ontwikkelingsmaterialen, onder de naam Rolf. Ontdek de 5 gloednieuwe Rolf-materiaallijnen.

Ontwikkelingsmaterialen Rolf

Mail van Lotje

Verken Lotjes Wereld. Meld je aan voor de nieuwsbrief Mail van Lotje en ontvang meer informatie over (nieuwe) artikelen, tips voor lesvoorbereiding en contextinspiratie voor het jonge kind gratis in je mailbox!

Ja, ik wil Mail van Lotje