6 februari 2019 Ochten

6 februari 2019, de Rolf groep Ochten

'Met Hart- en Ziel'-inspiratiemiddag De nieuwe onderbouw

De onderbouw is in beweging. Zo zorgen we er samen voor dat het onderwijs blijft aansluiten op onze dynamische samenleving. Jij, als onderbouwleerkracht, ontwikkelt jezelf continu – om te blijven zorgen voor kwaliteitsonderwijs. Wij willen je daarbij inspireren.

Dat doen we, onder andere, in ons fysieke hart: Hartje Ochten. Dompel jezelf onder in 1000 m2 onderwijsinspiratie, bekijk, vergelijk, voel, maar vooral: probeer zelf uit! Op woensdag 6 februari 2109 is Hartje Ochten het centrum van het onderbouw-onderwijs in Nederland. Zorg dat je daar bij bent!

 

De middag vind plaats in de showroom van de Rolf groep in Hartje Ochten. Deze plek zal het toneel zijn van ontmoeten, inspireren, delen, uitproberen en leren – rondom de onderbouw. Kort, interactief, kernachtig, illustratief, met hapje en drankje en… staand! Want (inter)actie staat voorop.

Het programma

Delen met je team? Download de leaflet over deze middag >

TijdActiviteit
14.00 – 14.30 uurOntmoet elkaar
14.30 – 14.40 uurTrap af
14.40 – 15.10 uurHakim op z’n best

Een interactieve show voor kleine, maar zeker ook voor grote mensen. Met Hakim kun je namelijk lachen! Over van alles en met van alles. Het is iedere keer weer een verrassing waarmee hij aan komt zetten. Of het nu iets geks is uit de sprookjes van duizend en een nacht, iets geestigs met stoere cowboys en indianen of picknick perikelen in de buitenlucht: alles is mogelijk met Hakim (bekend van Sesamstraat) en geeft jou volop inspiratie voor jouw school of misschien wel jouw les!
15.15 – 17.30 uurHoe kan ik jou écht leren kennen?

De bouwhoek, de huishoek, de muziekhoek – de hoogste toren maken, een maaltijd koken, lekker samen muziek maken. Zo op het eerste gezicht ‘gewoon’ spel… maar achter dat spel zit zoveel meer: bouwen aan zelfvertrouwen en weerbaarheid, oefenen van sociaal-emotionele vaardigheden en ontdekken van interesses.

In de hoeken gebeurt veel. Toch mogen we er niet vanuit gaan dat de ontwikkeling van belangrijke vaardigheden in de hoeken volautomatisch gaat.

Je gezien voelen, ertoe doen en elkaar beter leren kennen doe je met elkaar. Stel jezelf bij iedere leerling de vraag: “Hoe kan ik jou écht leren kennen?” Er is niet één antwoord op deze vraag. Een weloverwogen combinatie van zicht, inzicht en middelen dragen bij aan dit doel. Tijdens deze ronde helpen we je op weg bij het beter leren kennen van je leerlingen.

- door Magda Jacobs, productontwikkelaar ROLF
Onderwijsmaterialen in perspectief

De gereedschapskist van een leerkracht is gigantisch. Eén van de mooie aspecten van het vak is om creatief om te gaan met deze rijke bron van leermiddelen en leervormen.

Een mogelijkheid is om keuzes te maken op basis van leerdoelen. Hieraan kun je een extra dimensie toevoegen: het leerlingperspectief.

Bepaal je materiaalinzet op basis van niveau en activiteit – en maak het leerlingperspectief zo concreet mogelijk, bijvoorbeeld d.m.v. het stellen van de volgende denkvragen::
• Sven is net 4. Hij kan moeilijk stilzitten. Op welke manier laat jij Sven spelen met de kralenplank? Welke puzzel kies je voor hem?
• Sara gaat bijna naar groep 3 en heeft nog wat moeite met sommen. Ze heeft extra oefening nodig op getalbegrip tot 20. Hoe daag jij haar uit, gebruikmakend van stapeldopjes?

We gaan vanuit verschillende perspectieven prikkelend materiaal, dat uitdaagt tot zelf ontdekken en onderzoeken, concreet matchen met leerlingbehoeften.

- Astrid van der Meer en Marieke Gouw, onderbouwconsultants
Schatzoeken als leerproces
S(cience)T(echnology)E(ngineering)A(rts)M(ath)

Het is zoveel leuker en makkelijker om je ergens voor in te spannen als aan het eind van de rit een mooie beloning op je wacht. En als je dit (leer)proces opsplitst in stappen die haalbaar zijn en triggeren om verder te gaan, zullen je leerlingen zich geen seconde bedenken. Op zoek naar die schat!

Met behulp van eigentijdse materialen en betekenisvolle opdrachten faciliteren we het schatgraven. Elke geslaagde opdracht betekent een stap dichter bij de sleutel van de schatkist!

- Jacqueline Rekers, onderwijsadviseur
Hier ga jij blij van worden!

Het zal vernieuwend zijn. Op het moment dat jij dit leest, is het nog nét te vroeg om het te lanceren. Daarom vragen we je om nog even geduld te hebben… tot 6 februari.
Eén ding staat vast: hier ga jij als onderbouwleerkracht blij van worden.
17.30 uurNeem afscheid voor nu, maar houd contact!

De ‘Met Hart en Ziel’-inspiratiemiddag vindt plaats bij de Rolf groep in Hartje Ochten, Mercuriusweg 14.

Concept inspiratiemiddagen

Drie keer per jaar zal de showroom van de Rolf groep, Hartje Ochten, het toneel zijn van ontmoeten, inspireren, delen, uitproberen en leren – rondom onderwerpen als het kinderbrein, privacy, onderbouw, creatief, digitalisering of STEAM. Kort (van 2 tot 5), interactief, kernachtig, illustratief, met hapje en drankje en… staand! Want (inter)actie staat voorop. Elke middag is anders, wat betreft onderwerp, deskundigen en werkvormen.