6 november 2019 Ochten

It's all about STEAM!

Inspiratiemiddag STEAM

Het opdoen van onderzoeksvaardigheden, leren samenwerken en het ontwikkelen van kritisch denkvermogen. Het zijn drie belangrijke opbrengsten van de onderwijsbenadering STEAM. Onderwijs rondom Science, Technology, Engineering, Arts en Mathematics is niet alleen ontzettend spannend, het bereidt kinderen ook perfect voor op een leven in de 21e eeuw.

Op woensdag 6 november duiken we in dit fascinerende onderwijsgebied. De STEAM inspiratiemiddag is leuk en leerzaam voor iedereen werkzaam in de kinderopvang en het basisonderwijs!

TijdActiviteit
14.00 – 14.30 uurOntmoet elkaar
14.30 – 14.40 uurTrap af
14.40 – 15.10 uurIt's a surprise, and it's all about STEAM!
Door: Mad Science, onderwijs.mad-science.nl
15.15 – 17.30 uurVier rondes van 30 minuten.

Science: Atoms, Molecules and Reactions
Door: Mad Science
Technology: Simple Machines for Complex Tasks
Door: Mad Science
Engineering: Hands On Robotics
Door: Sander Dorst, onderwijsadviseur de Rolf groep.
Arts: STEAM's Human Touch
Door: Martijn Hermsen, onderwijsadviseur de Rolf groep.
17.30 uurNeem afscheid voor nu, maar houd contact!
  • Opening: It’s all about STEAM

And for now… we keep it a surprise 😉

  • Science: Atoms, Molecules and Reactions

Pak je favoriete speelgoed-item er eens bij. Kijk ernaar en stel je voor dat je ogen net zo krachtig zijn als de sterkste microscopen op aarde. Wat zie je dan? Sneller dan je denkt kom je in een andere wereld, waar atomen, moleculen en hun onderlinge reacties de dienst uitmaken. Beter leren begrijpen hoe deze wereld werkt, is fascinerend en tegelijk een prachtoefening in abstract denken.

  • Technology: Simple Machines for Complex Tasks

Vraag je je wel eens af hoe mensen 4000 jaar geleden piramides konden bouwen? Je had toen echt nog geen hijskranen en elektriciteit. Het antwoord is… simpel. Met simpele machines!

Wat zijn dat dan? Je kunt denken aan een hefboom, een wiel met as, een hellend vlak of een katrol. En echt waar: daar kun je de meest fantastische dingen mee bouwen. Het is laagdrempelig om in je lessen te gebruiken en je leerlingen zullen er weg van zijn.

  • Engineering: Hands On Robotics

Een robot is al lang niet meer dat houterige, een beetje klungelige poppetje dat iets wil oppakken maar het dan laat vallen. Integendeel! Robots zijn er nu in ontelbare verschijningsvormen en ze kunnen steeds méér, steeds béter. Kennismaken met programmeren, computational thinking, is terecht een serieus onderdeel van de lessen in het primair onderwijs geworden. Toch is het soms nog even wennen: hoe pak je robotica-onderwijs aan?

In elk geval: door leerlingen zelf te laten spelen en ervaren. Dus precies dat gaan wij op 6 november doen!

  • Arts: STEAM’s Human Touch

Je las net iets over robotica. Meteen een mooi voorbeeld van een technologisch gebied waar we echt niet zonder de menselijke creativiteit en het menselijke denkvermogen kunnen. Want, robots maken is één… maar wie denkt er na over wat wij mensen wíllen dat ze doen, hoe wij ons verhouden tot robots?

Ethische vraagstukken vragen om een human touch. En robotarmen reiken nog niet zo ver! Menselijke verbeelding en creativiteit zijn een rijkdom die we hebben, kunnen uitbouwen en waar we zuinig op mogen zijn – en daarom een onderwerp dat we integreren in ons onderwijs. Maar hoe?

Mad Science

Al eens zelf slijm gemaakt of een raket gebouwd? Je wel eens afgevraagd wat nou eigenlijk een chemisch reactie is? Zelf graag ontdekkend bezig zijn en uitproberen wat er allemaal kan met materialen die tot je beschikking staan? Die ervaringen kun je opdoen bij Mad Science.

Zij bieden op een unieke en kindgerichte manier lessen aan waarbij de ervaring van het kind centraal staat. Doorgaans verandert regelmatig na schooltijd een ruimte in school naar een onderzoekslab, waar kinderen als professors in spe met onze materialen gaan experimenteren. Om de kinderen hiervoor enthousiast te maken komen ze op scholen een educatieve techniekshow verzorgen. Voor onder schooltijd hebben ze ook een ruim aanbod van boeiende workshops.

Goed om te weten!

  • De middag vind plaats in de 1000 m2 inspiratiespeeltuin van de Rolf groep, Mercuriusweg 14, Ochten.
  • De middag duurt van 14.00 tot 17.30 uur.
  • Deze plek zal het toneel zijn van ontmoeten, inspireren, delen, uitproberen en leren. Kort, interactief, kernachtig, illustratief, met hapje en drankje en… staand! Want (inter)actie staat voorop.
  • De middag is kosteloos. Max. 4 aanmeldingen per school.
  • Parkeren is ook kosteloos en kan voor de deur.

De inspiratiespeeltuin van de Rolf groep in Hartje Ochten.

Dompel jezelf op 6 november onder in STEAM! In onze 1000 m2 inspiratiespeeltuin vol onderwijsinspiratie, bekijk, vergelijk, voel, maar vooral: probeer zelf uit! En loop met nieuwe ideeën de deur uit die je de volgende dag in je groep kan inzetten. Zorg dat je er bij bent!